Spierziekten

Spierziekten zijn ook bekend als neuromusculaire aandoeningen (of letterlijk zenuw- spieraandoeningen). Het probleem zit vaak in de spier zelf maar het kan ook mis gaan bij het doorgeven van signalen naar de zenuwen. Er zijn ongeveer 600 spierziekten bekend, allemaal verschillend. De meesten hiervan zijn erfelijk en sommige kunnen zelfs dodelijk zijn. Spierziekten kunnen vaak niet genezen worden, maar er zijn wel behandelingen om de negatieve effecten van de aandoeningen te verlichten.

Voorbeelden van vaak voorkomende spierziekten zijn: SMA en ALS

 

SMA staat voor Spinale Musculaire Atrofie of Spinale Spieratrofieën, een erfelijke aandoening, gekenmerkt door de spierverkleining die ontstaat als gevolg van afwijkingen in de motorische vellen in het ruggenmerg. SMA kan op elke leeftijd ontstaan en door de afwijkende cellen worden prikkelingen via de zenuwbanen naar de spieren slecht of niet doorgegeven. Hierdoor ontstaat een toenemende spierzwakte als gevolg van de ontbrekende prikkelingen en daardoor het onvermogen van de spieren zich optimaal te bewegen waardoor de spiermassa afneemt.

 

Behandelingsmogelijkheden

Een gespecificeerde behandeling is nog niet bekend maar er zijn behandelmethoden die strijden tegen de aandoeningen. Het is een ondersteunende methode dus u werkt samen met een fysiotherapeut om aan uw behoeften te kunnen voldoen. U komt vaak in aanmerking met het gebruik van een rolstoel. Hierbij leert u met behulp van de therapeut bepaalde bewegingen uit te voeren zodat u deze thuis efficiënt kunt gebruiken. De fysiotherapeut kan u er daarnaast doorsturen naar verschillende andere hulpverleners, zoals onder ander diëtisten of ergotherapeuten die u op een ander gebied verder kunnen behandelen.

 

ALS bekend onder de naam Amyotrofische Laterale Sclerose is een van de dodelijkste spierziekte. Bij ALS is er spraak van een stoornis in de zenuwen die de spieren aansturen, daarbij komen de signalen van de hersenen niet meer bij de spieren aan. Daardoor volgt spieruitvallen omdat de spieren te weinig of geen prikkels/impulsen binnenkrijgen vanaf de hersenen of het ruggenmerg. De exacte oorzaak is niet bekend, de beginleeftijd van ALS zit tussen de 40 en 65 jaar. Er zijn zeldenvormen van een erfelijke factor, ongeveer 10%.

 

 

 

Behandelingsmogelijkheden

Bij ALS legt de fysiotherapeut de nadruk op oefeningen uit het dagelijkse leven. De behandeling is dus geconcentreerd op bewegingsoefeningen zoals lopen, opstaan en op ademhalings- en hoesttechnieken.

De behandeling begint met een analyse zodat wij de bewegingen van uw dagelijks leven kunnen onderzoeken om een beginplan op te kunnen stellen om doelen te vormen. Wij geven u advies op welke manier u het beste een bepaalde beweging kunt uitvoeren (bijvoorbeeld een zithouding) om de klachten te voorkomen. Als het noodzakelijk is geeft de fysio u advies om gebruik te maken van loophulpmiddelen zoals een rollator en wordt u daarbij begeleidt om deze goed te gebruiken.

Maak jouw eigen website met JouwWeb